Wednesday, 11 February 2015

Suomalaiset yhteisöt internetissä

Minä olen ollut keskittynyt roolipeliharrastuksessani enemmän englannin kielisiin resursseihin ja sivustoihin ihan vain siitä syystä, että siellä on materiaalia ja keskustelua mikä minua eniten kiinnostaa. OSR on lähellä sydäntäni monesta eri syystä ja eniten materiaalia ja kiinnostavaa luettavaa aiheesta löytyy englanniksi.

Kuitenkin minulla on välillä ajatuksia ihan suomen kielelläkin roolipelaamisesta ja roolipeleistä. Aina välttämättä foorumipostaus ei ole se oikea paikka jakaa ajatuksia. Lisäksi foorumien sisältö on hyvin muuttuvaa, ainakin etusivulta katsoen. Aiheet häviävät unholaan ja nousevat pinnalle suosion aalloissa. Välillä tuntuu myös, että haja-ajatukset leviävät niin moneen eri paikkaan tilanteen mukaan, ettei itsekään aina pysy ihan kärryillä minne kirjoitti mitäkin.

Tietysti blogissa on se ongelma, että ilman lukijoita se ei luonnollisesti tavoita ketään. Uudella blogilla on myös aina vaikea saada sitä lukijakuntaa. Silti perustin tämän tästä huolimatta; ainakin minulla on joku paikka mihin voin omia ajatuksiani kirjata ylös.

FOORUMIT

Tällä hetkellä Suomessa toimii kaksi yleisesti roolipelejä ja -pelaamista käsittelevää foorumia joita itse seuraan. Pelilauta.fi sekä Roolipelit.net. Molemmille on vakiintunut vähän erilainen käyttötarkoitus.

Roolipelit.netissä suuri osa keskustelusta on satunnaisempaa jutustelua, vaikka nyt on tullut taas piikki itse roolipelikeskustelussa. Pääosa aktiivisista käyttäjistä on olleet jo kauemmin sivustolla. Tämä tuo rennon ilmapiirin keskusteluun ja aiheita on muitakin kuin vain roolipelit. Toisaalta, koska aktiivinen käyttäjäkunta on pääosin kauemmin sivustolla majaillutta monet keskustelut on jo käyty. Aina ei siis uutta sanottavaa ole, kuin "satunnaista hälppää".

Tällä hetkellä Pelilaudalla eniten viestejä on peliseuran haussa, pelien järjestelyssä, foorumipeleissä ja markkinapalstalla. Pelilauta on hyvin löytänyt ilmoittelevan yleisön ja tuntuu olevan erittäin pätevä kanava tällaiseen. Keskusteluakin on, mutta pienempi osa verrattuna ilmoituksiin ja foorumipelaamiseen.

SOSIAALINEN MEDIA

Minulle tärkeä sosiaalinen media roolipelaajana on Google Plus. Tuntuu, että ainakin ulkomaisia roolipelaajia kerääntyy tuonne helposti. Facebook kun ei kaikille ole useasta syystä sopiva alusta peliharrastuksesta keskusteluun. Google Plussasta löytyvät sadat roolipeleihin liittyvät yhteisöt kertovat myös alustan suosiosta roolipelaajien kesken.

Google Plussassa on myös etu, että ei tarvitse seurata takaisin. Sinä itse rakennat liittymällä yhteisöihin ja seuraamalla henkilöitä minkälaisen kokemuksen haluat. Myös piirejä hallitsemalla voi valita paljonko sisältöä haluaa keneltäkin.

Olen vasta viime aikoina nähnyt suurempaa ryntäystä Google Plussaan suomalaisista pelaajista. Pelilaudalla on ollut pidemmän aikaa yhteisö, mutta se on erittäin hiljainen. Hiljattain suomalaiset OSR-pelaajat kerääntyivät kasaan luomalla yhteisön Siniset Luolat & Valkeat Lohikäärmeet. Pian tämän jälkeen syntyikin yhteisö Roolipelaajat, minkä tarkoitus olisi olla ainakin Google Plussassa kattoyhteisö suomalaisille roolipelaajille. Toivottavasti se pysyykin niin, että Roolipelaajat sopii muillekin "sinä ainoana ja oikeana", eikä käy niin, että yhteisöjä alkaa syntyä kuin sieniä sateessa. Surkeaa, jos aktiiviset levittäytyvät laajalle alueelle.

DOKUMENTOINTI

Suomessa toimii myös Mekanismi wiki, joka tarjoaa alustan roolipelimateriaalille ja tiedonvaihdolle. Itse en ole sitä käyttänyt, joskus jotain sieltä lukenut. Mielestäni Mekanismilla on hyvät lähtökohdat olla "se" paikka, mistä suomalaista sisältöä löytyy ja mitä sisällöntuottajat voivat käyttää portaalinaan.

Että sisältö on kiinnostavaa, sitä pitää luoda. Että sisällön luojia tulee lisää, pitää sivuston olla kiinnostava. Mekanismi on sellainen alusta, mille voisi tehdä jotain, että siitä tulisi suosittu materiaaliportaali suomalaisille pelaajille. En tosin tiedä mitä se jotain voisi olla.

BLOGIT

Blogit ovat myös hyviä keskustelualustoja, mutta keskustelun syntyyn vaativat vakiolukijakunnan. Lisäksi keskustelut jäävät usein vain blogin sisäisiksi, eivätkä leviä muille alustoille. Blogit ovat siis usein kuin kahvihuoneita. Tietyt henkilöt vierailevat niillä ja keskustelevat keskenään.

Onko blogeihin vastaaminen yleensä vaikeampaa kuin julkisemmilla alustoilla (foorumit, yhteisöt) osallistuminen? Olen huomannut, että monet blogipostaukset saavat keskustelua enemmän aikaan alustoilla, minne ne linkitetään kuin itse blogin kommenttiosiossa.

Palvelus olisi kaikille, jos blogeja ja niiden sisältöä jaettaisiin suomalaisten kesken ihan keskustelunkin takia. Esimerkiksi Google Plussan Roolipelaajat on hyvä alusta heittää linkki keskustelun avaukseksi.

ROOLIPELITIEDOTUS

Roolipelitiedotus on sivusto mikä kokoaa kasaan kaikkea mahdollista suomalaiseen roolipelaamiskulttuuriin liittyvää. Blogilistoja, uutisia, julkaisijoita, Roolipelitiedotuksen "info-osio" kannattaa lukaista läpi. Mielestäni Roolipelitiedotus on suhteellisen hyvin onnistunut sivusto suomalaiseen roolipelitiedottamiseen. Varsinkin yhden miehen luotsaamaksi.

MIKÄ PUUTTUU?

Se yksi yhteinen alusta. Tässä on aina ongelmana se, että kaikki eivät samaan muottiin sovi. Toivon, että Roolipelaajat Google Plussassa toimii kattojärjestönä suomalaisille G+ käyttäjille, eikä rinnalle tule kymmentä eri yhteisöä samalla agendalla.

Toivon myös, että Roolipelitiedotus on se alusta mitä tuetaan, eikä rinnalle tule toista tai kolmatta vastaavaa sivustoa, missä sitten informaatio sekä käyttäjät jakaantuvat eri leireihin.

Foorumit ovat tällä hetkellä mitä ovat ja tuskin tulee olemaan sitä yhtä ja oikeaa foorumia niin kauan, kuin on muitakin. Muutenkin tuntuu, että foorumit ovat eniten sellainen alusta, mikä helposti jakaantuu.

Mekanismille paljon enemmän kaikkea mahdollista. Pitänee itse tutustua tarkemmin siihen ja lisätä sisältöä sinne. Joku oma nurkkaus.

Yhteistyö. En tiedä paljonko yhteistyötä tapahtuu, mutta ainakin blogin kirjoittajat voivat helposti tehdä yhteistyötä. Ei pelkästään linkkaamalla muiden blogeja omaan blogiinsa, mutta myöskin esimerkiksi vierailemalla toisten blogeissa kirjoittajina. Erilaiset blogihaasteetkin voisivat olla hienoja tempauksia, kunhan ne eivät ole pakotettuja tekstintäytteitä (A-Z haasteet esimerkiksi).

Yksi ongelma on myös se, että usein blogit ovat henkilökohtaisia. Yksi blogi, millä olisi usea kirjoittaja voisi olla mielenkiintoista. Sisältö olisi vaihtelevaa ja sisältöä tulisi säännöllisesti. Moni ulkomainen blogihan koostuu useasta artikkelien kirjoittajasta.

Varovainen ehdotus onkin, että Suomeen perustettaisiin roolipelaajat-blogi, yhdellä tai useammalla tunnetulla ylläpitäjällä tai moderaattorilla. Useampi kirjoittaja saisi tunnukset tähän blogiin, eli voisi julkaista kirjoituksia sen kautta. Moderaattoreilla olisi viimeinen kirjoituksen hyväksymisoikeus, että tekstin laatu pysyy jotenkin järkevänä (miten paljon voi sensuroida tai muokata sisältöä? Trollauksen kitkeminen lähinnä ajatus vapaassa mediassa) ja julkaisutiheys ei ruuhkautuisi. Tähän haluaisin keskustelua.

1 comment:

  1. En tunne google plus -ryhmiä ja muuta verkkoteknologiaa kovin hyvin, joten kysyn että eikö tuo mainittu Roolipelaajat-yhteisö voisi olla "roolipelaajat-blogi"? Mitä blogissa on sellaista, mitä ei saa google-ryhmässä toteutettua?

    ReplyDelete